2017年12月25日 星期一

兩部手機遺貨VAN 被索$500畀唔畀? __,手機,手機平板,

有網民指平安夜跌手機在客貨車(右圖),欲取回時被司機(左圖)索取500港元。(fb群組)平安夜跌手機在客貨車,應否付錢取回手機備受爭議!有網民在社交網 ...


有網民指平安夜跌手機在客貨車(右圖),欲取回時被司機(左圖)索取500港元。(fb群組)


平安夜跌手機在客貨車,應否付錢取回手機備受爭議!有網民在社交網站Facebook「運輸業界:客貨車群組 (貨van)-包鐘-包月-即時-預約。歡迎買賣:客貨車零件,音響,包圍。社團。」群組貼文,並上載了涉事客貨車及司機的相片,指他與友人於平安夜凌晨約1時半透過網上貨運物流平台召喚客貨車,乘搭期間懷疑在車上跌了2部手機,落車後即致電司機,司機承認拾到,其後將手機車回並向其索取500港元,他拒絕支付,只願付出200港元,司機即拒絕交還手機及開車離開。

事主在群組聲稱「向運輸業界求助!拒絕無良司機!」他指當時落車後,已即刻發現遺漏電話在車上,「個(嗰)時架(㗎)車出緊個屋苑閘,已經即刻打比司機,其實司機番轉頭都唔需要1分鐘時間,但司機同我地(哋)講話有個柯打接左(咗)先,接完個柯打先番黎(嚟)比你,因為司機話個柯打都係觀塘入上水,到時順路比番我地(哋)」,事主稱他們當時曾反建議自己乘車前往取回手機,惟遭對方拒絕。

他續指,3小時過後,該名司機將手機車回給他朋友,並向他索取500港元,其朋友只肯支付200港元,司機便直接開車走,無交還電話,亦沒有接聽電話。他最後承認「事實上係我地(哋)自己衰無睇清楚就落車」,但稱經已報警。

事件引起大批網民熱議,不少網民稱「食花生」過聖誕,亦有部分網民批評事主理應向司機給予500港元取回手機,認為以500港元拾回兩部手機,非常值得。

網民有話說:

Danny Cheng:個司機肯聽電話同剩係「屈」你幾百咪算係咁囉...

Matthew Yip:呢單野(嘢)只係得條友自己講啫,冇証(證)冇㯫(據)

Wa Lee:2部電話500都唔想畀仲要話人勒索

Chun Ming Ho:500蚊我唸(諗)賣左(咗)你部電話都一定多過500,車番比你唔洗(使)錢嗎?

Ryan Wong:得啖笑


來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...