2017年1月4日 星期三

人人問曾生 拖馬賽最棘手 __,馬賽,

人人問曾生 拖馬賽最棘手曾醒明任職無綫公關多年,解決過不少轟動全城事件,曾與他共事過的舊同事、傳媒及藝人,有好多問題想發問,曾醒明逐一解答!Q1楊思琦:協助過咁多藝人解決問題,有邊一個藝人問題同埋事情令到你覺得最棘手同最印象深刻?曾醒明:馬賽事件(艷照事件記者會),我叫佢唔好驚,拖住佢出去,後來被人寫我拖佢出嚟傳緋聞,件事令屋企人有啲唔開心,問我點解要拖住個女藝人,咁我覺得係工作一部份。Q2陳倩揚 ...


人人問曾生 拖馬賽最棘手



曾醒明任職無綫公關多年,解決過不少轟動全城事件,曾與他共事過的舊同事、傳媒及藝人,有好多問題想發問,曾醒明逐一解答!

Q1楊思琦:

協助過咁多藝人解決問題,有邊一個藝人問題同埋事情令到你覺得最棘手同最印象深刻?

曾醒明:

馬賽事件(艷照事件記者會),我叫佢唔好驚,拖住佢出去,後來被人寫我拖佢出嚟傳緋聞,件事令屋企人有啲唔開心,問我點解要拖住個女藝人,咁我覺得係工作一部份。

Q2陳倩揚:

之前有冇人試過高薪挖角你係心動過呢?

曾醒明:

我有四度辭職,有次口頭承諾馮美基去有線做公關總監,但當時我上司潘啟迪猛同何定鈞叫我唔好走,何定鈞打畀馮美基話:「你搵乜人都得,但搵曾醒明就唔得!」我最後決定留低都冇同公司講條件。

Q3前資深記者二寶:

多年公關生涯中,有冇試過一件事令你好難忘、令你飽受打擊?

曾醒明:

一定係「威遠行動」(即陳志雲事件),電視城係史無前例做封城行動,我嗰次作出果斷決定,要求行政部搬兩個流動廁所、帳篷、椅凳、早餐、午餐、下午茶照顧傳媒。



Q4前資深記者車輪:

2012年港姐決賽死機事件,你要公開道歉,嗰次係咪公關生涯中最難堪一次?

曾醒明:

當時冇諗到難唔難堪,我哋一定要話畀全香港同讀者知道,TVB係一個負責任嘅電視台,所以毅然作出鞠躬,我覺得呢個係榮辱與共,唔希望公司形象受損。

Q5無綫外事部前同事唐國忠:

有冇一件事如果畀你從頭再處理過,係會有唔同處理方法?

曾醒明:

都係2012年港姐事件,正如傳媒問我係咪好難堪,我自己夜闌人靜問自己,係咪真係第二日就鞠躬?等多24小時畀件事發酵,會唔會有轉機?


鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...